Koffie drinken in de toekomst

Nu thuiswerken steeds normaler wordt, komen mensen vooral naar kantoor om collega’s te ontmoeten, met hen samen te werken of te overleggen en om onder de mensen te zijn. Dit houdt in dat ontmoetingsruimtes, vergaderzalen en koffietuinen uitgebreid worden.

Vanuit dat oogpunt kregen wij van een van onze relaties de opdracht om een aantal koffietuinen voor hen te ontwikkelen. Onze architecten werkten in overleg met de opdrachtgever (gebruikers en directie) zes verschillende thema’s voor de koffietuinen uit: Schiphol, Beach, Future, Library, Japanse tuin en Barista.

De reden dat er koffietuinen in zes verschillende thema’s zijn ontworpen, is dat er voor iedereen een plek bij zit waar hij of zij zich prettig voelt. Heeft u zin in een meeting op het strand? Dan kunt u naar koffietuin Beach. Of waant u zich liever in een ‘echte’ koffiebar? Dan is de Barista koffietuin uw plek! De mogelijkheid om gebruik te maken van zes verschillende omgevingen werkt motiverend en inspirerend voor de gebruiker.

In het voorjaar van 2020 is koffietuin ‘Beach’ opgeleverd, hier ziet u het zonnige resultaat.

En ook koffietuin Schiphol is ‘ready for take-off’. Bekijk het hier.

Koffietuin Future is dit najaar gerealiseerd en we geven u vol trots een kijkje in ‘de toekomst’.

 

Hoe ziet de toekomst eruit?

Architect Orlando Tjin Asjoe maakte het ontwerp voor kofffietuin Future. “Het eerste dat ik me afvroeg bij het ontwerpen van deze koffietuin was: hoe ziet de toekomst eruit? Visueel dus. En daar werd het meteen lastig. Want het is moeilijk een nog niet bestaand idee te vangen in een vorm of beeld.”

De architect is van mening dat het beeld van de toekomst wordt gevormd door de beelden die in het verleden aan de toekomst gekoppeld zijn. “Dus gebruikmakend van de associaties bij de toekomst ben ik gaan ontwerpen. En dan heb ik het niet over technologische snufjes, want iets kan ook futuristisch zijn zonder een nieuw element te gebruiken.”

 

Ronde vormen en pasteltinten

“Wat ik me voorstel bij ‘future’ is een soort Thunderbirds-, Barbarella- en Starwarsachtig beeld. Vanuit die invalshoek ben ik het gaan ontwerpen. De koffietuin heeft ronde vormen gekregen en lijkt zelfs een beetje op een vizier van een helm. Daarbij heb ik zachte pasteltinten gebruikt. En groen, in de vorm van planten. Maar omdat ik planten niet helemaal bij het thema toekomst vind passen, heb ik gekozen voor een laboratoriumachtige benadering. Dus de planten zitten in bollen, een soort hydrocultuur.”

 

Een inspirerend kopje koffie

De koffietuin Future is bedoeld als een inspirerende en vooral fijne plek om even te pauzeren, bij te praten met collega’s of te overleggen en vergaderen. “De ronde vormen en pasteltinten dragen bij de die beleving,” benadrukt Tjin Asjoe.

Maar behalve inspirerend, fijn en mooi is deze koffietuin ook onderhoudsvriendelijk en hygiënisch. De koffietuin is zo ontworpen dat alle oppervlakten goed schoon te houden zijn. En dat is zeker in deze tijd noodzakelijk.

De ontwerper van koffietuin Future legt uit dat de wand waarin de planten zijn verwerkt ook vooral praktisch is. “Die wand staat voor de bestaande buitengevel. Zo ben je de context van het gebouw kwijt en waan je je echt ergens anders. Maar de panelen van de wand zijn gemakkelijk te openen. Zo kun je bij de verwarming, zijn de ramen eenvoudig schoon te maken en kun je de planten water geven.”

De koffietuinen Barista, Japanse tuin en Library zijn nog in aanbouw, maar we houden u hier op de hoogte!

Wilt u meer projecten bekijken?