‘Hoe maak je van een donkere kelder zonder daglicht een leefbare en multifunctionele ruimte, waar mensen kunnen ontspannen?’ Dat was de vraag die architecten Juan Nibbelink en Olav de Boer zichzelf continu stelden, toen ze het ontwerp voor Het Lagerhuis in Amstelveen maakten.

 

Het Lagerhuis, voorheen De Korenaar, is een multifunctionele ruimte voor ontmoeten, ontspanning en informeel overleg voor de medewerkers van de gemeente Amstelveen. Maar Het Lagerhuis heet niet voor niks ‘Lagerhuis’: het ligt in de kelder van het raadhuis van Amstelveen. Er is dus geen daglicht aanwezig. De ruimte is donker en er is een laag plafond.

‘Het was best een uitdaging om hier een leefbare ruimte van te maken waar mensen zich prettig en ontspannen kunnen voelen’, aldus architect Juan Nibbelink.

 

Daglicht

Bij de inrichting van Het Lagerhuis is gebruik gemaakt van Biophilic Design: het toepassen van natuurlijke materialen, elementen en principes.

Juan Nibbelink vertelt: ‘De omgeving draagt in belangrijke mate bij aan het welzijn en functioneren van mensen en een organisatie. Een mens heeft behoefte om in contact te staan met de natuur. Zo is bijvoorbeeld daglicht heel belangrijk voor onze biologische klok: het bepaalt of we in een alerte, productieve toestand verkeren of in een sluimer- of slaaptoestand. Daglicht of natuurlijk licht wordt anders verwerkt door onze hersenen dan kunstlicht, daarom zijn ramen erg belangrijk. Door het plaatsen van een kunstmatig venster met uitzicht op een kersenbloesemtuin in Het Lagerhuis, simuleren we daglicht. Eigenlijk houden we onze hersenen voor de gek, maar dit werkt!’

 

Beleven van de natuur

Een werkomgeving met natuurlijke elementen en materialen verlaagt stress en werkt positief op de gezondheid van de gebruikers. Omdat het beleven van natuur zich niet beperkt tot alleen het visuele is het van belang om echte natuurlijke materialen toe te passen, in plaats van een plastic laag met een print van bijvoorbeeld hout. Bij Het Lagerhuis is daarom een moswand, berkenbehang en een boomstamtafel gebruikt voor de inrichting.

 

Circulariteit

In Het Lagerhuis zijn hergebruikte en herbruikbare materialen en objecten toegepast. Zo is er een podium van afvalhout, een tweedehands tafelvoetbaltafel, een stamtafel van onbehandeld hout en onbehandeld staal en er zijn tafels gemaakt van verkeersborden en kussen gemaakt van oude spijkerbroeken! Dit maakt de ruimte karakteristiek en bijzonder.

 

Sociaal maatschappelijk verantwoord

Achter de vloerbedekking die gebruikt is bij Het Lagerhuis zit een speciaal verhaal. De zogenaamde ‘Net Effect’ vloer is gemaakt van oude visnetten. Vissers op de Filipijnen krijgen betaald om afgedankte netten van het strand en uit het water te verzamelen. Zo hebben ze een extra bron van inkomsten en beschermen ze tegelijkertijd het zeer zeldzame dubbele koraalrif voor de kust.

Ook de speciale stamtafel heeft een sociaal maatschappelijk aspect, want het stalen onderstel is gemaakt door jonge schoolverlaters op een dagbesteding.

 

Ontspannen sfeer in een fijne ruimte

PD Group is trots op het resultaat van de inrichting van Het Lagerhuis in Amstelveen. Van een donkere kelder is een functionele ruimte gemaakt met een sfeervolle uitstraling en diverse functiemogelijkheden. Zo kunnen groepen gebruik maken van ‘de Pit’, de ruimte achterin met banken op verschillende hoogtes. Deze ruimte is zeer geschikt voor vergaderingen en brainstormsessies. Kleinere gezelschappen kunnen aan de grote stamtafel plaatsnemen, of op de poefjes op het grasveld onder de koekoeksklokken! Een drankje aan de bar, een potje tafelvoetbal of tafeltennis behoren ook tot de mogelijkheden. Echt een leefbare en multifunctionele ruimte, waar mensen kunnen ontspannen.

Wilt u meer projecten bekijken?