Vliegtuigen spotten tijdens de meeting

Thuiswerken is op dit moment het nieuwe normaal, maar uit onderzoek blijkt dat veel bedrijven en organisaties het thuiswerken in de toekomst (gedeeltelijk) willen blijven toepassen. Dat betekent dat mensen vooral naar kantoor zullen komen om collega’s te ontmoeten, met hen samen te werken, te overleggen en om onder de mensen te zijn. Veel bedrijven en organisaties bereiden zich op dit moment voor op deze toekomst door meer ontmoetingsruimtes, vergaderzalen en koffietuinen te realiseren.

Vanuit dat oogpunt kregen wij van een van onze relaties de opdracht om zes verschillende koffietuinen voor hen te ontwikkelen. Onze architecten werkten zes verschillende thema’s voor de koffietuinen uit: Schiphol, Beach, Future, Library, Japanse tuin en Barista.

Koffietuin Schiphol is recentelijk gerealiseerd en het resultaat laten we graag aan u zien. Are you ready for take-off?

In het voorjaar van 2020 is koffietuin ‘Beach’ opgeleverd, hier ziet u het zonnige resultaat.

Ook koffietuin Future is volledig in gebruik. Neem hier een kijkje in de toekomst.

 

‘Schiphol staat symbool voor komen en gaan’

Architect Olav de Boer van PD Group maakte het ontwerp voor koffietuin Schiphol. Hij vertelt: “In het ontwerp voor deze koffietuin wilde ik de sfeer van alles wat je voelt en beleeft op een luchthaven meenemen. Natuurlijk hoort het technische van een luchthaven daarbij: het reizen, de vliegtuigen, de koffers en dat soort dingen. Maar ook het gevoel dat je op een luchthaven krijgt, want je gaat er wat eten en drinken, je kunt uitgebreid shoppen en mensen kijken. Een luchthaven vind ik daarom ook best glamourous.”

De Boer noemt Schiphol een sociaal thema. “Op een luchthaven kom je mensen tegen, er is reuring. En dat is een goede metafoor voor een koffietuin. Schiphol staat symbool voor komen en gaan.”

 

Stoelen uit de businessclass

Voor PD Group is circulariteit een belangrijk uitgangspunt. “Helemaal bij een koffietuin met het thema Schiphol, want luchtvaart is natuurlijk niet onomstreden qua energiegebruik. Vliegen is op dit moment zelfs een non-issue,” voegt de architect toe.

De ontwerper van de Schiphol koffietuin legt uit dat hij daarom naar luchthaven Twente is geweest, op zoek naar luchthavenmaterialen om her te gebruiken in deze koffietuin met het thema luchthaven. “Het was geweldig om op vliegveld Twente rond te lopen, net een snoepwinkel, we moesten ons echt inhouden.”

In koffietuin Schiphol zijn dan ook verschillende materialen afkomstig uit echte vliegtuigen en van echte luchthavens gebruikt, vertelt de Boer.

“De stoelen in de koffietuin komen uit een Boeing 747 van de Emir van Koeweit. Het plafond komt uit een Fokker, of eigenlijk hebben we van wandpanelen uit een Fokker een plafond gemaakt; de raampjes zijn lampen geworden. Ook in- en uitborden van een luchthaven en propellers van vliegtuigen zijn in de koffietuin terug te vinden.”

koffietuin Schiphol

Retro luchtvaart

“In het meubilair hebben we ook de historie opgezocht,” vervolgt de architect. “Dus niet alleen hightech materialen, maar ook wat historie, hoe de luchtvaart vroeger was. De sfeer van deze retro luchtvaart komt bijvoorbeeld terug in de bekleding van de stoelen, banken en krukken, daarin zie je de leren pilotenjassen.”

koffietuin Schiphol

 

‘Er moet groen in, anders is het geen tuin’

Het woord koffietuin klinkt al gezellig, maar volgens De Boer wordt het niet voor niks een tuin genoemd.

“Er moet natuurlijk ook groen in, anders is het geen tuin. Bij de Schiphol koffietuin zijn tropische planten gekozen, die refereren naar tropische bestemmingen. De wand om de koffietuin is een begroeid frame.”

koffietuin Schiphol

 

‘Een mini horecatentje’

Met de verschillende koffietuinen wil het bedrijf haar werknemers uitnodigen om niet alleen op de eigen etage koffie te drinken, maar om ook eens op een andere plek in het pand een pauze, overleg of bijeenkomst met een collega te plannen. Deze wens is voor de Boer een belangrijk uitgangspunt voor het ontwerp geweest.

“In de oude situatie stonden er koffieautomaten op de gang. Dan ging een werknemer vaak koffie halen voor een heleboel collega’s. Met deze koffietuin is het juist de bedoeling dat mensen er samen heen gaan, om daar een informeel overleg te doen. De in totaal zes verschillende koffietuinen hebben allemaal een andere sfeer, zo moeten ze ook mensen van andere etages uitnodigen om naartoe te gaan. Elke koffietuin is een soort mini horecatentje, zodat je op elke afdeling ook een keer een bakkie kunt doen en ook daar collega’s kan ontmoeten.”

 

Koffietuinen Barista, Japanse tuin en Library zijn nog in aanbouw. Uiteraard houden we u hier op de hoogte van de vorderingen.

Wilt u meer projecten bekijken?