PD Group de Waag Groningen

Transformatie de Waag in Groningen: ‘Medewerkers en cliënten voelen zich op hun gemak’

‘Een plek om rustig te werken, met genoeg ruimtes om cliënten met voldoende privacy te ontvangen.’ Met deze wens van de Waag, een polikliniek voor forensische geestelijke gezondheidszorg in Groningen, ging PD Group aan de slag. En het resultaat levert alleen maar blije gezichten op.

Midden in de stad Groningen ligt het grootste centrum voor ambulante forensische geestelijke gezondheidszorg in Nederland: de Waag. Dit centrum biedt gespecialiseerde zorg voor mensen die grensoverschrijdend of strafbaar gedrag combineren met een psychische stoornis.

Het pand van de Waag aan de Leonard Springerlaan in Groningen werd voorheen gebruikt door de reclassering. Nu het als centrum voor gespecialiseerde zorg wordt gebruikt, wilde de Waag graag een aangepaste inrichting en daarvoor schakelden ze PD Group in.

Ruimtes om mensen te ontvangen

Jennet Streurman, architect bij PD Group legt uit waarom een transformatie van de Waag nodig was. “Bij de Waag werken ze met cliënten, dus ze hebben ruimtes nodig om die mensen te ontvangen. Bovendien wilden ze meer werkplekken en een aantal concentratieplekken, waar het mogelijk is om je terug te trekken. We hebben daarom de Waag helemaal casco gemaakt en opnieuw opgebouwd.”

Naast werkplekken en concentratieruimtes zijn ook vergaderruimtes gecreëerd. “Ook is er een ruimte met lage fauteuils, waar je rustig kan bellen of een een-op-een gesprek kan houden. De gespreksruimtes hebben we in een aparte gang gesitueerd. Dat heeft te maken met de routing. Zo hoeven de cliënten niet langs alle werkplekken te lopen om naar de spreek- en behandelruimtes te gaan.”

‘Buiten naar binnen’

Als architect heeft Jennet zich beziggehouden met het ontwerp voor de Waag. “Het idee achter het ontwerp is om buiten naar binnen te halen. Dat is de reden dat we hebben gekozen voor groen en natuurlijke tinten. Ik vind het belangrijk dat een werkplek een fijne omgeving is, want iemand brengt veel uren door op kantoor. Het hoeft de thuissituatie niet na te bootsen, maar een huiselijke sfeer zorgt er wel voor dat een werkomgeving een plek is waar je graag naartoe gaat. En dat is bij de Waag extra belangrijk. Want niet alleen werknemers moeten zich er prettig voelen, ook de cliënten moeten zich op hun gemak voelen om hun verhaal te doen.”

Jennet legt uit dat uitgesproken kleuren onrust kunnen veroorzaken. “De natuurlijke tinten zorgen juist voor rust. Ook in de keuze van materiaal hebben we hier rekening mee gehouden. De vloerbedekking heeft tinten van buiten: aards en beige. De wanden zijn niet wit, maar ook beigeachtige. In de vergaderruimtes zijn met verf vlakken gemaakt om meer huiselijkheid te creëren. Eigenlijk zijn alle materialen gekozen op basis van huiselijkheid en natuur.”

PD Group GGZ Groningen

Duurzaam en circulair

“We hebben geprobeerd om zoveel mogelijk materiaal te hergebruiken. Zoals de bekabeling.  Je zou kunnen zeggen: we trekken alles eruit. Maar dat hebben we uit circulair oogpunt niet gedaan. De plafonds zijn ook opnieuw gebruikt, net als de meeste wanden.”

Bij een centrum als de Waag is akoestiek ook een belangrijk punt, legt Jennet uit. “Alle gesprekken zijn privé. Daarom hebben we alle wanden boven het plafond doorgezet, zodat het geluid echt in de kamer blijft. En we hebben de kabelgoten geïsoleerd om geluidsoverdracht te verminderen. Bovendien is er meer ruimte tussen de werkplekken, zodat het geen kakofonie van geluiden wordt.”

In het kader van verduurzaming is de verlichting van de Waag helemaal vervangen. “De TL bakken zijn vervangen voor ledverlichting, wel met behoud van plafond en de bestaande structuur.”

‘Een plek om rustig te werken’

Jennet vertelt trots dat de transformatie van de Waag bij de werknemers van het centrum een groot succes is. “Ik krijg veel dankbare reacties. Voorheen moesten de medewerkers steeds ergens anders gaan zitten. Dat verplaatsen gaf veel onrust. Nu hebben ze daadwerkelijk een plek om rustig te werken.” De polikliniek voor forensische geestelijke gezondheidszorg in Groningen heeft nog twaalf andere locatie. De panden in Zaandam en Den Haag worden op dit moment ook door PD Group getransformeerd.

Bekijk in de fotogalerie het eindresultaat van de transformatie van de Waag in Groningen.

Wilt u meer projecten bekijken?