Lokale identiteit in het nieuwe zwembad op Urk

PD Group Zwembad Urk

In de gemeente Urk is er een opmerkelijk project gerealiseerd dat de lokale identiteit op een unieke manier weerspiegelt. De verbouwing van het zwembad ’t Bun, dat is gelegen aan de rand van het Urkerbos, transformeerde de traditionele ambiance naar een levendige oase van lokale cultuur. PD Group mocht samen met interieurarchitect Suzanne Wielart, zorg dragen voor deze metamorfose en het zwembad opnieuw verbinden met de omgeving.

Van standaard ontwerp naar lokale verbinding

Voorheen was het zwembad een typisch voorbeeld van een standaard zwembad, met felle primaire kleuren die een gebrek aan verbondenheid met haar omgeving liet zien. Het ontbrak aan een echte connectie met Urk en de identiteit van het dorp. PD Group werkte daarom samen met de gemeente om een nieuw concept te creëren dat de lokale identiteit tot leven zou brengen.

Een zwembad met een maritiem karakter

De gemeente Urk is verbonden met het water. Het concept voor de verbouwing werd daarom het strand en de zee. Bij binnenkomst worden bezoekers begroet met authentieke elementen zoals basaltblokken, die refereren aan de iconische dijk die loopt naar de vuurtoren van Urk. De beplanting en fotowanden van het strand en de zee brengen de natuurlijke schoonheid van de omgeving naar binnen. De verbouwing gaat verder dan alleen visuele elementen, want het concept is tot in details uitgerold. De zitjes in het zwembad zijn bijvoorbeeld zorgvuldig gekozen om het gevoel te geven van ontspanning op het strand, terwijl de vloer het zand onder de voeten van bezoekers suggereert. De badmeesterpost is gemaakt van meerpalen die een subtiele knipoog zijn naar de maritieme geschiedenis van Urk en zelfs het EHBO-hokje is omgetoverd tot een charmant strandhuisje, waardoor een naadloze overgang tussen het zwembad en de nabijgelegen kustlijn ontstaat.

Een rustgevende omgeving

Het meubilair is geselecteerd om eenheid en rust te brengen voor de bezoekers. De verlichting is aangepast om ’s avonds een intieme sfeer te creëren, perfect voor discozwemmen. Het project omvatte echter niet alleen esthetische veranderingen, er zijn ook bouwkundige aanpassingen gedaan. Het resultaat is een ware metamorfose waarin de identiteit van Urk tot leven komt in elke hoek van het zwembad. Zowel gebruikers als bezoekers zijn blij met het eindresultaat. Zie de foto’s van Gerard Veerling van fotowandenshop.nl voor een impressie van dit nieuwe zwembad en eerbetoon aan Urk.

Vaardigheden

Gepubliceerd op

22 maart 2024