Het nieuwe kantoor van Zeehaven IJmuiden N.V.

Zeehaven IJmuiden N.V. heeft recentelijk zijn intrek genomen in een gerenoveerd pand aan de Dokweg. Het voormalige Rabobank-pand is getransformeerd tot een eigentijds kantoor, dat meer is dan alleen een functionele werkruimte. De directie en medewerkers van Zeehaven, de Havendienst en de (visafslag)administratie werken nu in een inspirerende en duurzame omgeving.

Onder leiding van architect Suzanne Wielart heeft PD Group met enkele slimme aanpassingen in de bestaande plattegrond van het gebouw, een optimale indeling gerealiseerd die aansluit bij de behoeften van het Havenbedrijf. In het nieuwe kantoor ligt de nadruk op verbinding. Waar voorheen iedereen nog in gesloten kamers en verspreid over de verdiepingen zat, bevindt nu iedereen zich op dezelfde vloer. Het gebruik van veel glas zorgt voor prachtige zichtlijnen en bevordert het contact tussen verschillende teams. Bovendien biedt de nieuwe indeling de directie de mogelijkheid om gemakkelijk en direct in contact te staan met de havenmeester, wat de operationele efficiëntie ten goede komt.

De verbouwing maakt van kantoor ook ontmoetingsplek

De goed uitgeruste werkplekken en de centraal gelegen ‘open space’ kunnen ook worden gebruikt door externen die een tijdelijke werkplek nodig hebben. De uitbreiding van de lunchruimte en nieuwe indeling zorgen ervoor dat deze nu ook dienst doet als multifunctionele ruimte voor presentaties en bijeenkomsten. Met deze flexibele aanpak worden de verschillende ruimtes in het kantoor optimaal benut.

Focus op circulariteit in het interieurontwerp

Duurzaamheid en innovatie stonden centraal in de samenwerking tussen Zeehaven IJmuiden N.V. en PD Group. PD Group hecht veel waarde aan circulair ontwerpen, waarbij materialen zoveel mogelijk worden hergebruikt om de impact op het milieu te minimaliseren. Architect Suzanne Wielart benadrukt het belang van duurzame keuzes aan het begin van het proces, om zo een positieve bijdrage te leveren aan het milieu. In lijn met deze principes heeft PD Group de bestaande ruimte zoveel mogelijk gerespecteerd en wanden, vloerafwerking en het meubilair een tweede leven gegeven. Op deze manier is de ecologische voetafdruk van het project van Zeehaven IJmuiden N.V. aanzienlijk verkleind.

Foto’s van René Gonkel.

Vaardigheden

, , ,

Gepubliceerd op

16 mei 2024