Thuiswerken: door de coronacrisis moesten veel Nederlanders eraan geloven. Massaal werden thuiswerkplekken ingericht, digitale verbindingen gemaakt en online vergaderingen gepland.

Tevreden over thuiswerken

Uit een groot onderzoek van intermediair blijkt dat sommige thuiswerkers zulke kantoortijgers zijn, dat ze nu de coronamaatregelen versoepeld zijn weer verlangen naar hun collega’s en de koffiemomenten.

Toch is het overgrote deel van de ondervraagden tevreden over het thuiswerken. De helft verwacht dit na de coronacrisis zelfs vaker te blijven doen. De redenen: minder reistijd, meer vrijheid om zelf de tijd in te delen, meer tijd met het gezin, betere concentratie (mits er geen kinderen thuis zijn) en meer tijd om te sporten.

Gedeeltelijk thuiswerken heeft veel voordelen. Je bent flexibeler en productiever, het is goed voor de balans tussen werk en privé, het scheelt reistijd en het is ook nog eens beter voor het milieu.

Veel organisaties geven aan ook na de coronacrisis te willen blijven vasthouden aan thuiswerken. De verwachting is dat in de toekomst 20 procent van de tijd vanuit huis zal worden gewerkt.

Het werkende leven gaat blijvend veranderen

Hoe meer mensen een of meerdere dagen per week thuiswerken, hoe minder de werkplekken op kantoor gebruikt worden. Dit brengt voordelen met zich mee: gezien de anderhalve meter samenleving zal er meer ruimte tussen werkplekken moeten zijn.

Aan de andere kant zal ook de functie van kantoor veranderen. Werknemers komen vooral naar kantoor om collega’s te ontmoeten, met hen samen te werken of te overleggen en om onder de mensen te zijn. Dit houdt in dat ontmoetingsruimtes, vergaderzalen en koffietuinen uitgebreid worden.

Naar het strand

PD Group werkt bij de gemeente Amstelveen aan een enorme transformatie van het interieur. En hierbij wordt rekening gehouden met ‘het nieuwe normaal’: het aantal werkplekken wordt gereduceerd, maar de ontmoetingsruimtes worden juist uitgebreid.

Tijdens de eerste fase van de oplevering bij de gemeente Amstelveen is de koffietuin met thema ‘beach’ opgeleverd. De plek, volledig in strandthema, is nu al een veelgebruikte ontmoetingsplek voor collega’s die veelal thuiswerken, maar die een dag(deel) naar kantoor komen om met collega’s te overleggen, brainstormen of te vergaderen. In de koffietuin is mogelijkheid tot privacy, goed meubilair om aan te werken, een goede sfeer en – niet onbelangrijk – goede koffie.

‘Zullen we afspreken op het strand in Amstelveen?’ klinkt ineens niet meer zo gek toch?

Gemeente Amstelveen - Koffietuin

Ook de koffietuin ‘luchtvaart’ is in gebruik genomen en direct een gewilde plek om met collega’s te zitten. In totaal komen er nog vijf van deze koffietuinen. De thema’s die nog volgen zijn: future, library, barista en Japanse tuin.

Verdeling tussen werkplekken en ontmoetingsruimtes

Hoe is de verdeling tussen werkplekken en ontmoetingsruimtes bij uw kantoor? Wij denken graag met u mee over de mogelijkheden om uw werkomgeving passend bij het nieuwe normaal in te richten. Neem gerust contact met ons op.

Share This