Kent u de mogelijkheden ten aanzien van vitaliteitsoplossingen voor kantoor?

Wanneer wij starten met een project, maken wij met de opdrachtgever een huisvestingsanalyse. Hierbij wordt gekeken naar de huidige situatie, de wensen, ideeën en de plannen voor de toekomst. In deze analyse kijken we ook naar de huidige manier van werken en hoe we vitaliteitsoplossingen kunnen integreren in het interieurontwerp. Zo kan er gekozen worden voor zit-sta bureaus of desk bikes, kan er groen worden toegepast op de afdelingen of kan er gekozen worden voor een inspiratieruimte waar mensen kunnen ontspannen of sportief bezig kunnen zijn. Ons doel is om een inspirerende kantooromgeving te creëren die voldoet aan de eisen van vandaag maar ook toekomstbestendig is en waar werknemers prettig en actief kunnen werken. Wij kijken graag met u naar de mogelijkheden!

 

Meer over het onderzoek

Tijdens een periode van 7 maanden is op het Amsterdamse hoofdkantoor van CBRE onderzoek uitgevoerd. 124 Medewerkers hebben deelgenomen aan deze multidisciplinaire studie. Tijdens een periode van 2 maanden werd data verzameld zonder verandering (‘gewone situatie’), daarna werd gedurende 5 maanden iedere maand een element aangepast. Een deel van de werkplekken werd onder andere ingericht met meer groen, circadiaanse verlichting (aan de biologische klok aangepaste verlichting) en de deelnemers werden gestimuleerd om meer te bewegen, te ontspannen, gezonder te eten en minder koffie te drinken. De effecten hiervan op de prestaties van medewerkers overstegen alle verwachtingen aldus het onderzoeksteam. Alle experimenten lieten een verbetering in prestaties zien in de gezondere werkomgeving. Naast deze experimenten werden ook overige methodieken gebruikt: dagelijkse vragenlijsten, 1-op-1 interviews en activity trackers.

Relevantie

De veranderingen die in de kantooromgeving gedaan zijn hebben een positief effect op het welzijn van de werknemer. Gezond kunnen leven op kantoor geeft hen een goed gevoel en dit blijkt van positieve invloed te zijn op hun effectiviteit.

Sneeuwbaleffect

Een onverwacht, maar welkom gevolg van het onderzoek: deelnemers namen hun gezonde gewoontes ook mee naar huis. Onderzoeker Elizabeth C. Nelson van de Universiteit Twente spreekt van een sneeuwbaleffect: “Het onderzoek werkte aanstekelijk. Deelnemers dronken niet alleen meer water op kantoor, maar kozen ook thuis voor water met fruit in plaats van frisdrank of koffie. De invloed van het onderzoek was zo krachtig. De gezonde aanpassingen beïnvloedden niet alleen de uren op werk, maar ook die daarbuiten en ook partners en kinderen van de deelnemers werden enthousiast.”

(bron: fmm.nl)

Share This